Mitjançant la lectura d’aquest article coneix l’Observatori astronòmic del Montsec, un espai dedicat a la investigació, l’educació i la divulgació a la província de Lleida, el telescopi del qual ha estat identificat amb el nom de Joan Oró; no t’ho perdis.
Observatori astronòmic del Montsec
Situat a la serra del Montsec, com a part del terme municipal de Sant Esteve de la Sarga, trobareu aquest formidable observatori astronòmic, que realitza treballs de recerca des de la seva inauguració el 24 d’octubre de 2010.
Entre altres coses, compten amb el telescopi més modern i gran de la comunitat autònoma de Catalunya i té com a objectiu la investigació astronòmica unit a ser un espai d’observació que serveix alhora com a suport educatiu, per a la divulgació dels coneixements referents a aquest camp.
Entre les seves característiques indiquem que el seu telescopi és reconegut sota el nom Joan Oró, com a homenatge a un bioquímic lleidatà; a més a més que l’observatori està ubicat a 1568,5 metres sobre el nivell del mar; específicament a la Serra del Montsec.
Cal destacar que l´observatori astronòmic del Montsec és el tercer de tipus professional a Catalunya; localitat on es compta al seu torn amb el Fabra inaugurat el 1904 i l’Ebre del 1905.
Actualment porta el nom d’Assumpció Català i Poch en honor a la primera dona astrònoma que formo part del món universitari d’Espanya i que presto els seus serveis professionals en aquest centre de recerca.
Com a part dels instruments presents a les seves instal·lacions es troben el telescopi Joan Oró disposat sobre una muntura equatorial en forma de forquilla; amb un mirall primari de 80 cm de diàmetre hiperbòlic la relació focal del qual és de f/a més un segon mirall, igualment hiperbòlic; sento tot el conjunt manipulat de forma completament automatitzada.
En aquest observatori es troba al mateix temps el telescopi Baker-Nunn, instal·lat com a part d’un projecte a càrrec del Reial Institut i Observatori de l’Armada de Sant Ferran i Observatori Fabra-Real Acadèmia de Ciència i Arts; amb el suport de la famosa Universitat de Barcelona.
La càmera daquest altre telescopi Baker-Nunn és de 50 cm i permet lobservació fotogràfica de camp ampli; el que facilita a la recerca d’asteroides, estels, i altres objectes al sistema solar com els transneptunians o les partícules que són part del cinturó de Kuiper.
Amb aquests formidables equips es realitza la monitorització d’una varietat de satèl·lits espacials i fins i tot es manté a la mira les escombraries espacials.
En telescopi Baker-Nunn ha estat també disposat sobre una muntura tipus equatorial o de forquilla i és controlat de forma automatitzada.
Com a part dels instruments presents a l’observatori astronòmic del Montsec hi ha una càmera CCD amb què es manté una vigilància permanent de tot el cel; captant-se de forma oportuna esdeveniments com l’aparició d’estels, noves, supernoves, GRBs i altres objectes.
Addicionalment, és un centre d’observació de l’univers a càrrec del qual es troba la recerca d’aquest tipus d’esdeveniments per divulgar informació i coneixements sobre astronomia a científics, estudiants, professionals i públic en general.
Es tracta a més d´un dels atractius turístics imperdibles de la zona del Montsec, que sens dubte hauràs de conèixer personalment per gaudir a plenitud de totes les meravelles del nostre sistema solar.
La presència de l’observatori astronòmic del Montsec a la província de Lleida d’Espanya no ha estat només una idea brillant amb la qual s’ha generat interès en l’observació de l’univers; sinó també en atractiu turístic per a totes aquelles persones que tenen interès en els fenòmens espacials.
La seva ubicació és ideal, per estar en un ambient aïllat on és possible captar àmpliament el cel des de diferents costats si la interferència de lluminositat o sorolls; pràcticament un camp ampli, completament aïllat i lliure d’obstacles.